Varen in het donker

We varen het hele jaar door. In de winter betekent dat dat we 's avonds vaak in het donker varen. Als kanoërs zijn we verplicht een witte, rond schijnende, niet knipperende top-verlichting te voeren. Het is niet toegestaan om rood, oranje, groen of knipperend licht te gebruiken: het MOET wit zijn!
De tochtleiders bij KV Zeeburg zien streng op toe op het voeren van verlichting. Het is uiteraard voor eigen rekening en risico als je deze verlichting niet voert: er wordt op gecontroleerd. Er zijn een aantal mogelijkheden voor verlichting, die we hier verder toelichten. De beste en door ons aanbevolen keus is het Navisafe Toplicht. Sommige mensen denken dat een hoofdlamp of fietslampjes afdoende zijn; dat is niet het geval, en bij gebruik hiervan riskeer je een boete!

Beste keus: Navisafe Toplicht

De allerbeste optie is deze lamp van Navisafe, te koop bij oa Arjan Bloem (in september 2022: voor €59 euro). Veel mogelijkheden, waterdicht, slagvast en met een magneet op een pet o.i.d. vast te zetten. Een echt rondschijnend toplicht.

Alternatief: Guardian Light

Een lichtere en goedkopere optie is de Guardian Light, oa te koop bij Zeekajak.nl (in september 2022: voor €18 euro). Deze lamp kun je op je dek binden, maar ook met een bandje op je hoofd of hoed zetten.


Lamp op stok

Er zijn ook constructies te koop met een lamp op een stok op je kano, maar in onze ervaringen blijft dat nooit goed staan. We adviseren nadrukkelijk de hoofdlamp voor op je pet.